Motion och träning, två viktiga komponenter i mitt liv

Jag har under större del av mitt liv varit något överviktig, men för ungefär 5 år sedan blev jag mycket sjuk, vilket gjorde att jag blev sjukskriven i över 1 års tid. Majoriteten under min tid som sjukskriven blev jag sängliggandes och nästintill deprimerad, då allt jag orkade göra var att ta mig iväg till läkarbesöken.

Efter många besök hos min läkare som försökte motivera mig till att börja träna såg jag först ingen utväg. Det var jobbigt att bara försöka ta sig upp för trappen in till lägenheten och försöka leva livet som vanligt nu när jag kände av min sjukdom mer än någonsin. Men en dag slog tanken mig att den livsstil som jag hade inte längre fungerade, och för att kunna hålla motivationen till att orka försöka träna på det viset som min doktor berättade för mig, valde jag att skaffa en hund.

Detta val kom att bli något av det bästa jag hade gjort på länge. Så fort jag fick hem Sherman blev jag genast mer motiverad till att börja promenera. Man måste ju gå ut och röra på sig när man har en hund och till min stora förvåning gick det väldigt bra. Efter att vi kommit upp i längre sträckor började vi även promenera i tempo för att sedan börja jogga tillsammans i kortare intervaller. Idag lever både jag och min hund ett väldigt hälsosamt liv då vi en gång om dagen är ute i skogen och springer.

Förutom att detta blev ett bra sätt för mig att aktivera Sherman på, växte även intresset för att vilja bli bättre. Flera studier tyder på att löpning gör så att man lever längre och förhindrar olika sjukdomar, samtidigt som de förebygger hjärtfel, vilket är mitt största problem, då jag lider utav hjärtsvikt.

Idag mår jag dock betydligt mycket bättre om jag jämför med hur jag mådde för fem år sedan. Jag är fortfarande sjuk och har en lång väg kvar att gå för att nå mitt mål och få stuk på min hjärtsjukdom. Men jag känner mig piggare och gladare än vad jag gjort under hela mitt liv och jag vet att det beror på träningen. Jag har alltid tyckt om fotboll men har svårigheter att spela seriöst, det minsta jag kan göra är att löpa och det är jag glad över. Sen kan jag ju också alltid titta live på fotboll, speciellt nu inför EM-gruppspelen.

Träning är något som varje människa behöver, mer eller mindre av. Det finns inget negativt med att röra på sig och det är aldrig försent för att börja med det. Har man svårt att komma igång är det bra om det finns någon i ens närvaro som kan hjälpa till och pusha på när man behöver det som mest. Har man även möjlighet, tid och råd kan det vara en idé att skaffa en liten springkompis som jag gjorde, det vill säga min hund Sherman. Det kan jag lova hjälper till för någon som är i liknande sits som jag själv var.