Mitt engagemang för miljö- och klimatfrågor

Ett av mina största intressen på fritiden är att befinna mig ute i skogen tillsammans med min hund. Det finns inte något som är mer rofyllt än att ta en härlig springtur eller promenad ute i skogen. Detta har gjort att jag blivit allt mer engagerad i miljöfrågor och om hur man tar hand om vår planet på det bästa sättet som vi kan. Tyvärr vet jag att det inte är många som tar dessa frågor på det allvaret som man borde, utan vi människor har för vana att ta saker och ting för givet, vilket är exakt vad vi gör när det kommer till vår jord.

I somras hade vi flera skogsbränder runt om i landet, vilket är väldigt ovanligt för att vara Sverige. Dessa bränder kom till oprovocerat och varade i flera dagar till veckor innan vi till slut kunde släcka dem tack vare hjälpen som vi fick från flera europeiska länder. Dessa bränder gjorde att flera kommuner förbjöd grillning och annan utomhusaktivitet som skulle kunna fatta eld, vilket var något polisen gick ut med både i radio, tv och på sociala medier. Ett problem som vi aldrig tidigare haft i Sverige.

Samtidigt kan man läsa om USA’s stora miljöförändringar där flera tornados har inträffat, värmeböljor, men även att man haft samma besvär som Sverige med skogsbränder. Dessa bränder har spridit sig hastigt och tagit flera hundratals människor liv. Trots detta ignorerar både presidenter och andra politiskt insatta företrädare detta problem och väljer att se förbi klimat och miljöfrågorna.

Det är därför det är så viktigt att vi människor som lever i dessa länder tar saken i egna händer och försöker göra allt i vår makt för att kunna bevara vår planet ett par hundra år till. Men då krävs det också att man är medveten om vad man själv kan göra.

Jag personligen föredrar att promenera eller cykla till jobbet, vilket är en bra början för dem som känner att de vill göra skillnad. Om man av någon anledning inte kan det på grund av för långt avstånd är det bra att istället åka kollektivt. Dessutom är det viktigt att källsortera, försöka spara energi genom att inte ha igång eldrivna apparater i hemmet när man inte använder dem, det vill säga, tv, dator, lampor och så vidare.

Har man även möjlighet finns det flera organisationer som man kan bli månadsgivare hos eller varför inte själv börja engagera sig med dem. Dessa organisationer kämpar aktivt för vår planet och att klimatet ska bli bättre än vad det är och framförallt mer naturligt igen.

Men för att det ska kunna vara möjligt krävs det att jordens befolkning och alla kontinenter hjälps åt. Man kan inte längre leva med hoppet om att någon annan ska ta tag i problemen, utan man måste se sin egen roll och påverkan i processen för att få en bättre och mer miljövänlig planet. Om inte för sin egen skull, så åtminstone för framtidens generationer. Inte ska de behöva ta på sig ansvaret för att lösa det dilemma som vi själva har skapat.